Κέικ...εύκολα, γρήγορα και νόστιμα!

on .

Τα κέικ έχουν μια μακροχρόνια ιστορία. Η λέξη προέρχεται από τους Βίκινγκ, συγκεκριμένα από την παλιά Νορβηγική λέξη kaka και η οποία αναφερόταν σε ένα γλυκό παρασκεύασμα. Ωστόσο ήταν διαφορετικά από αυτά που τρώμε σήμερα. Ήταν σκληρά και αποτελούνταν από αλεύρι, ζάχαρη ή μέλι, αυγά και συχνά γάλα και βούτυρο κι ίσως περιλάμβαναν καρύδια και ξηρούς καρπούς.

Πρόγονος του κέικ (όπως και των μπισκότων και των κουλουριών) είναι το ψωμί. Με την βελτίωση των τεχνικών παρασκευής και ψησίματος και την αλλαγή στον τρόπο διατροφής, τα είδη ψωμιού άλλαξαν μορφή και εξελίχθηκαν στα παρασκευάσματα που σήμερα καταναλώνουμε.

Και συγκεκριμένα στα μέσα του 19ου αιώνα,  η μαγειρική σόδα και το μπέικιν πάουντερ, τα οποία αντικατέστησαν τη μαγιά, έκαναν το φούσκωμα απλούστερο, ευκολότερο και πολύ πιο γρήγορο κι έτσι φτάσαμε στη μορφή των σύγχρονων κέικ. 

Τα κέικ τα συναντάμε κυρίως στην Ευρώπη και στη Β. Αμερική. Μεγάλη παράδοση στα κέικ, έχει η Αγγλία, όπου το κέικ είναι απαραίτητο συνοδευτικό του τσαγιού.

 

Κέϊκ

Υλικά

500 γρ. φαρίνα

450 γρ ζάχαρη

250 γρ. βούτυρο

240 γρ. φρέσκο γάλα

4 αυγά

2 σωληνάκια ή 1 κ.γ βανίλιας

1 πορτοκάλι(ξύσμα)

1-2 κ.γ (κοφτές) μπεικιν παουντερ

Διαδικασία Παρασκευής

Στο κάδο του μίξερ ρίξτε τη ζάχαρη και το βούτυρο.

Χτυπήστε στην 1η ταχύτητα και σιγά-σιγά ανεβάστε την ταχύτητα.

Έπειτα, ρίξτε τη βανίλια, το ξύσμα πορτοκαλιού, το γάλα και τη φαρίνα.

Στη συνέχεια, ρίξτε ένα ένα τα αυγά.

Τέλος, αφήστε το μίγμα να ομογενοποιηθεί.

Παράλληλα, βουτυρώστε τις φόρμες σας.

Μόλις, το μίγμα σας είναι έτοιμο τοποθετήστε το σε κάθε φόρμα.

Ψήστε τα για 50-55 λεπτά στους 1800C.

Tips

Ελέξτε τα με ένα μαχαίρι. Βάλτε ένα μαχαίρι στο κέικ και αν βγάζοντας το είναι καθαρό το κέικ σας είναι έτοιμο.

Μπορείτε να προσθέσετε αποξηραμένα φρούτα ή σταφίδες ή απομίμηση σοκολάτας και άλλες νόστιμες λιχουδιές.

Να είναι ίσα καταμερισμένο στις φόρμες, γιατί αλλιώς το ένα θα γίνει πιο γρήγορα, ενώ το άλλο όχι.

Μπορείτε να λιώστε σοκολάτας υγείας σε bain-marie (κατσαρολάκι με νερό και από πάνω μπολ με τη σοκολάτα) και να τη βάλετε πάνω από το κέικ, αφού τα ξεφορμάρετε.

Μην ανοίξτε το φούρνο γιατί θα «πέσει» το κέικ.

Όταν το βγάλετε αφήστε το για 3-4 λεπτά και ύστερα ξεφορμάρετε.
 

Μαρία Λαμπροπούλου

Διαβάστε επίσης

Αίσιο τέλος στους τουρίστες που απήχθηκαν στη χερσόνησο του Σινά
  Σύμφωνα με πηγές των αρχών ασφαλείας της Αιγύπτου, ένοπλοι, στην αιγυπτιακή χερσόνησο του Σινά απήγαγαν δύο βρετανούς τουρίστες, οι οποίοι κατευθύνονταν προς παραλιακό... Read More...
"Φεύγω..."
Όλα περικλύονταν σε μια φράση... «Φεύγω»... τι σήμαινε όμως αυτό το ρήμα που τόσο εύκολα είχε ακούσει, από τον άνθρωπο που αγαπούσε τόσο πολύ, αναρωτήθηκε... αλλά τόσο δύσκολα... Read More...
Κατέρρευσε τμήμα οροφής από το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ
Χτες, κατέρρευσε τμήμα της οροφής του πυρηνικού εργοστασίου του Τσερνόμπιλ εξαιτίας της σφοδρής χιονόπτωσης που πλήττει την Ουκρανία τις τελευταίες μέρες. Το υπουργείο Έκτακτης... Read More...
Άσε μας κουκλίτσα μου που καταστρέφεται ο κόσμος
Φόβος. Μία λέξη που έχουν χρησιμοποιήσει κατά καιρούς, πολύ μεγάλοι πολιτικοί, θρησκευτικοί και άλλοι ηγέτες για να χειραγωγήσουν μεγάλες μάζες ανθρώπων. Το σωτήριο έτος 2012, αυτή η... Read More...
Είχα το ονειρό μου, το ποδηλατό μου...
Όποιος δεν έχει μυαλό, έχει ποδήλατο και γυρνάει μέρη... Και εκείνο το ξημέρωμα, είχα το όνειρο μου και το ποδηλατό μου και όλα ήταν καλά... Μελίνα Κωνσταντινίδη