Κέικ...εύκολα, γρήγορα και νόστιμα!

on .

Τα κέικ έχουν μια μακροχρόνια ιστορία. Η λέξη προέρχεται από τους Βίκινγκ, συγκεκριμένα από την παλιά Νορβηγική λέξη kaka και η οποία αναφερόταν σε ένα γλυκό παρασκεύασμα. Ωστόσο ήταν διαφορετικά από αυτά που τρώμε σήμερα. Ήταν σκληρά και αποτελούνταν από αλεύρι, ζάχαρη ή μέλι, αυγά και συχνά γάλα και βούτυρο κι ίσως περιλάμβαναν καρύδια και ξηρούς καρπούς.

Πρόγονος του κέικ (όπως και των μπισκότων και των κουλουριών) είναι το ψωμί. Με την βελτίωση των τεχνικών παρασκευής και ψησίματος και την αλλαγή στον τρόπο διατροφής, τα είδη ψωμιού άλλαξαν μορφή και εξελίχθηκαν στα παρασκευάσματα που σήμερα καταναλώνουμε.

Και συγκεκριμένα στα μέσα του 19ου αιώνα,  η μαγειρική σόδα και το μπέικιν πάουντερ, τα οποία αντικατέστησαν τη μαγιά, έκαναν το φούσκωμα απλούστερο, ευκολότερο και πολύ πιο γρήγορο κι έτσι φτάσαμε στη μορφή των σύγχρονων κέικ. 

Τα κέικ τα συναντάμε κυρίως στην Ευρώπη και στη Β. Αμερική. Μεγάλη παράδοση στα κέικ, έχει η Αγγλία, όπου το κέικ είναι απαραίτητο συνοδευτικό του τσαγιού.

 

Κέϊκ

Υλικά

500 γρ. φαρίνα

450 γρ ζάχαρη

250 γρ. βούτυρο

240 γρ. φρέσκο γάλα

4 αυγά

2 σωληνάκια ή 1 κ.γ βανίλιας

1 πορτοκάλι(ξύσμα)

1-2 κ.γ (κοφτές) μπεικιν παουντερ

Διαδικασία Παρασκευής

Στο κάδο του μίξερ ρίξτε τη ζάχαρη και το βούτυρο.

Χτυπήστε στην 1η ταχύτητα και σιγά-σιγά ανεβάστε την ταχύτητα.

Έπειτα, ρίξτε τη βανίλια, το ξύσμα πορτοκαλιού, το γάλα και τη φαρίνα.

Στη συνέχεια, ρίξτε ένα ένα τα αυγά.

Τέλος, αφήστε το μίγμα να ομογενοποιηθεί.

Παράλληλα, βουτυρώστε τις φόρμες σας.

Μόλις, το μίγμα σας είναι έτοιμο τοποθετήστε το σε κάθε φόρμα.

Ψήστε τα για 50-55 λεπτά στους 1800C.

Tips

Ελέξτε τα με ένα μαχαίρι. Βάλτε ένα μαχαίρι στο κέικ και αν βγάζοντας το είναι καθαρό το κέικ σας είναι έτοιμο.

Μπορείτε να προσθέσετε αποξηραμένα φρούτα ή σταφίδες ή απομίμηση σοκολάτας και άλλες νόστιμες λιχουδιές.

Να είναι ίσα καταμερισμένο στις φόρμες, γιατί αλλιώς το ένα θα γίνει πιο γρήγορα, ενώ το άλλο όχι.

Μπορείτε να λιώστε σοκολάτας υγείας σε bain-marie (κατσαρολάκι με νερό και από πάνω μπολ με τη σοκολάτα) και να τη βάλετε πάνω από το κέικ, αφού τα ξεφορμάρετε.

Μην ανοίξτε το φούρνο γιατί θα «πέσει» το κέικ.

Όταν το βγάλετε αφήστε το για 3-4 λεπτά και ύστερα ξεφορμάρετε.
 

Μαρία Λαμπροπούλου

Διαβάστε επίσης

Oscarικές Ταινίες της τελευταίας δεκαετίας
Με τα μάτια στραμμένα πλέον στο Kodak Theater όπου σε λίγες μέρες θα έχουμε την 85η τελετή απονομής των βραβείων Oscar ( σ.σ. την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου), επέλεξα να σας θυμίσω τις ταινίες που... Read More...
Τα best seller βιβλία του δεκαπενθημέρου
Δεν ξέρω κατά πόσο οι πωλήσεις ενός βιβλίου μπορούν να είναι κριτήριο για την ποιότητα του, που είναι υποκειμενική. Μερικοί άνθρωποι διαβάζουν για να ξεκουράζονται, άλλοι για να... Read More...
Επτά νεκροί εξαιτίας πτώσης ελικοπτέρου στο Περού
Σύμφωνα με τις αρχές του Περού επτά άνθρωποι, μεταξύ των οποίων πέντε Αμερικανοί πολίτες, σκοτώθηκαν χτες κατά τη συντριβή ενός εμπορικού ελικοπτέρου στην περιοχή Ουκαγιαλί, στα... Read More...
Κενό. Ώρα μηδέν. Μια χαμένη κοινωνία.
Είσαι μέσα στο σπίτι κοιτάς το άπειρο, αγναντεύεις το ταβάνι σου, κολυμπάς ανάμεσα σε χιλιάδες πληροφορίες μπροστά από μία απέραντη οθόνη. Σπουδές, ταξίδια, ειδήσεις μαύρες κι... Read More...
Ου τεκνοποιήσεις... υπερβολικά!
Από τότε που άρχισα να καταλαβαίνω-ακούω προσεκτικά τους ανθρώπους-αντιλαμβάνομαι τον κόσμο-μαθαίνω, γύρω στα 1995, θυμάμαι να ακούω τους "μεγάλους" να λένε για το πρόβλημα της... Read More...