Κέικ...εύκολα, γρήγορα και νόστιμα!

on .

Τα κέικ έχουν μια μακροχρόνια ιστορία. Η λέξη προέρχεται από τους Βίκινγκ, συγκεκριμένα από την παλιά Νορβηγική λέξη kaka και η οποία αναφερόταν σε ένα γλυκό παρασκεύασμα. Ωστόσο ήταν διαφορετικά από αυτά που τρώμε σήμερα. Ήταν σκληρά και αποτελούνταν από αλεύρι, ζάχαρη ή μέλι, αυγά και συχνά γάλα και βούτυρο κι ίσως περιλάμβαναν καρύδια και ξηρούς καρπούς.

Πρόγονος του κέικ (όπως και των μπισκότων και των κουλουριών) είναι το ψωμί. Με την βελτίωση των τεχνικών παρασκευής και ψησίματος και την αλλαγή στον τρόπο διατροφής, τα είδη ψωμιού άλλαξαν μορφή και εξελίχθηκαν στα παρασκευάσματα που σήμερα καταναλώνουμε.

Και συγκεκριμένα στα μέσα του 19ου αιώνα,  η μαγειρική σόδα και το μπέικιν πάουντερ, τα οποία αντικατέστησαν τη μαγιά, έκαναν το φούσκωμα απλούστερο, ευκολότερο και πολύ πιο γρήγορο κι έτσι φτάσαμε στη μορφή των σύγχρονων κέικ. 

Τα κέικ τα συναντάμε κυρίως στην Ευρώπη και στη Β. Αμερική. Μεγάλη παράδοση στα κέικ, έχει η Αγγλία, όπου το κέικ είναι απαραίτητο συνοδευτικό του τσαγιού.

 

Κέϊκ

Υλικά

500 γρ. φαρίνα

450 γρ ζάχαρη

250 γρ. βούτυρο

240 γρ. φρέσκο γάλα

4 αυγά

2 σωληνάκια ή 1 κ.γ βανίλιας

1 πορτοκάλι(ξύσμα)

1-2 κ.γ (κοφτές) μπεικιν παουντερ

Διαδικασία Παρασκευής

Στο κάδο του μίξερ ρίξτε τη ζάχαρη και το βούτυρο.

Χτυπήστε στην 1η ταχύτητα και σιγά-σιγά ανεβάστε την ταχύτητα.

Έπειτα, ρίξτε τη βανίλια, το ξύσμα πορτοκαλιού, το γάλα και τη φαρίνα.

Στη συνέχεια, ρίξτε ένα ένα τα αυγά.

Τέλος, αφήστε το μίγμα να ομογενοποιηθεί.

Παράλληλα, βουτυρώστε τις φόρμες σας.

Μόλις, το μίγμα σας είναι έτοιμο τοποθετήστε το σε κάθε φόρμα.

Ψήστε τα για 50-55 λεπτά στους 1800C.

Tips

Ελέξτε τα με ένα μαχαίρι. Βάλτε ένα μαχαίρι στο κέικ και αν βγάζοντας το είναι καθαρό το κέικ σας είναι έτοιμο.

Μπορείτε να προσθέσετε αποξηραμένα φρούτα ή σταφίδες ή απομίμηση σοκολάτας και άλλες νόστιμες λιχουδιές.

Να είναι ίσα καταμερισμένο στις φόρμες, γιατί αλλιώς το ένα θα γίνει πιο γρήγορα, ενώ το άλλο όχι.

Μπορείτε να λιώστε σοκολάτας υγείας σε bain-marie (κατσαρολάκι με νερό και από πάνω μπολ με τη σοκολάτα) και να τη βάλετε πάνω από το κέικ, αφού τα ξεφορμάρετε.

Μην ανοίξτε το φούρνο γιατί θα «πέσει» το κέικ.

Όταν το βγάλετε αφήστε το για 3-4 λεπτά και ύστερα ξεφορμάρετε.
 

Μαρία Λαμπροπούλου

Διαβάστε επίσης

Γιατί πρέπει να τρώμε πάντα πρωινό; (Part 1)
Ανήκεις και εσύ στην γνωστή κατηγορία των Ελλήνων, όπου το αγαπημένο τους πρωινό, είναι ένας καφές στα γρήγορα; Αυτό συμβαίνει είτε γιατί ισχυρίζονται ότι δεν προλαβαίνουν, είτε... Read More...
Όταν οι φωνές και τα γέλια ομορφαίνουν τη ζωή σου...
Μια παρέα, όνειρα ανάκατα μέσα σε ένα χώρο, στις βόλτες στα στενά της Αθήνας, στο καφέ που αποτελεί το στέκι σου, στην αυλή που δημιουργεί μόνη της ιστορίες... Όλα μια πανδαισία... Read More...
Μάρτιν Μακντόνα: γοητευτικός και ανυπότακτος
“I suppose I walk that line between comedy and cruelty because I think one illuminates the other. We're all cruel, aren't we? We are all extreme in one way or another at times and that's what drama, since the Greeks, has dealt with. I hope the overall view isn't just that though, or I've failed in my writing. There have to be... Read More...
Ελλαδισμός: η «μεταποίηση» του Ελληνισμού;
Η 25η Μαρτίου του 1821 σηματοδότησε την έναρξη εκείνων των ιστορικών διαδικασιών που οδήγησαν στη δημιουργία του ελληνικού έθνους - κράτους. Τι είναι όμως αυτό που μας οδηγεί σε... Read More...
Οι καλύτερες ταινίες του 2013 - Ά μέρος
Αισίως άλλο ένα έτος πέρασε και σιγά σιγά ετοιμαζόμαστε να μπούμε στο 2014. Τι ξεχώρισε όμως μέσα στο 2013; Αρκετές ταινίες βρέθηκαν ψηλά στις προτιμήσεις των θεατών, άλλες ήταν πιο... Read More...