Κέικ...εύκολα, γρήγορα και νόστιμα!

on .

Τα κέικ έχουν μια μακροχρόνια ιστορία. Η λέξη προέρχεται από τους Βίκινγκ, συγκεκριμένα από την παλιά Νορβηγική λέξη kaka και η οποία αναφερόταν σε ένα γλυκό παρασκεύασμα. Ωστόσο ήταν διαφορετικά από αυτά που τρώμε σήμερα. Ήταν σκληρά και αποτελούνταν από αλεύρι, ζάχαρη ή μέλι, αυγά και συχνά γάλα και βούτυρο κι ίσως περιλάμβαναν καρύδια και ξηρούς καρπούς.

Πρόγονος του κέικ (όπως και των μπισκότων και των κουλουριών) είναι το ψωμί. Με την βελτίωση των τεχνικών παρασκευής και ψησίματος και την αλλαγή στον τρόπο διατροφής, τα είδη ψωμιού άλλαξαν μορφή και εξελίχθηκαν στα παρασκευάσματα που σήμερα καταναλώνουμε.

Και συγκεκριμένα στα μέσα του 19ου αιώνα,  η μαγειρική σόδα και το μπέικιν πάουντερ, τα οποία αντικατέστησαν τη μαγιά, έκαναν το φούσκωμα απλούστερο, ευκολότερο και πολύ πιο γρήγορο κι έτσι φτάσαμε στη μορφή των σύγχρονων κέικ. 

Τα κέικ τα συναντάμε κυρίως στην Ευρώπη και στη Β. Αμερική. Μεγάλη παράδοση στα κέικ, έχει η Αγγλία, όπου το κέικ είναι απαραίτητο συνοδευτικό του τσαγιού.

 

Κέϊκ

Υλικά

500 γρ. φαρίνα

450 γρ ζάχαρη

250 γρ. βούτυρο

240 γρ. φρέσκο γάλα

4 αυγά

2 σωληνάκια ή 1 κ.γ βανίλιας

1 πορτοκάλι(ξύσμα)

1-2 κ.γ (κοφτές) μπεικιν παουντερ

Διαδικασία Παρασκευής

Στο κάδο του μίξερ ρίξτε τη ζάχαρη και το βούτυρο.

Χτυπήστε στην 1η ταχύτητα και σιγά-σιγά ανεβάστε την ταχύτητα.

Έπειτα, ρίξτε τη βανίλια, το ξύσμα πορτοκαλιού, το γάλα και τη φαρίνα.

Στη συνέχεια, ρίξτε ένα ένα τα αυγά.

Τέλος, αφήστε το μίγμα να ομογενοποιηθεί.

Παράλληλα, βουτυρώστε τις φόρμες σας.

Μόλις, το μίγμα σας είναι έτοιμο τοποθετήστε το σε κάθε φόρμα.

Ψήστε τα για 50-55 λεπτά στους 1800C.

Tips

Ελέξτε τα με ένα μαχαίρι. Βάλτε ένα μαχαίρι στο κέικ και αν βγάζοντας το είναι καθαρό το κέικ σας είναι έτοιμο.

Μπορείτε να προσθέσετε αποξηραμένα φρούτα ή σταφίδες ή απομίμηση σοκολάτας και άλλες νόστιμες λιχουδιές.

Να είναι ίσα καταμερισμένο στις φόρμες, γιατί αλλιώς το ένα θα γίνει πιο γρήγορα, ενώ το άλλο όχι.

Μπορείτε να λιώστε σοκολάτας υγείας σε bain-marie (κατσαρολάκι με νερό και από πάνω μπολ με τη σοκολάτα) και να τη βάλετε πάνω από το κέικ, αφού τα ξεφορμάρετε.

Μην ανοίξτε το φούρνο γιατί θα «πέσει» το κέικ.

Όταν το βγάλετε αφήστε το για 3-4 λεπτά και ύστερα ξεφορμάρετε.
 

Μαρία Λαμπροπούλου

Διαβάστε επίσης

Τρεις νεκροί σε επεισόδιο με πυροβολισμούς στην Ελβετία
Σύμφωνα με ανακοινώσεις της ελβετικής αστυνομίας, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους και ο δράστης, και άλλοι επτά τραυματίστηκαν σε επεισόδιο με πυροβολισμούς σε... Read More...
Pride Thessaloniki - Παρέλαση χρωμάτων
H Θεσσαλονική χτες έζησε κάτι το απίστευτο! Περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι από την Θεσσαλονίκη αλλά και από όλον τον κόσμο παρέλασαν υπερήφανοι στο Pride Thessaloniki - Φεστιβάλ... Read More...
Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους μισθούς των υπαλλήλων της Βουλής
Σε διαφωνία για τους μισθούς των υπαλλήλων της Βουλής ήρθαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο γραμματέας της Κυβέρνησης Παναγιώτης Μπαλτάκος. Ο πρώτος... Read More...
Πόντος: Γενοκτονία προς εσωτερική κατανάλωση;
«Έκαεν και το Τσάμπασιν και επέμναν τα τουβάρε γιαρ γιαρ αμάν και έρουξεν σο γουρτάρεμαν το Ορτουζ τα παλληκάρε οϊ οϊ αμάν…»   Το παραπάνω απόσπασμα από το τραγούδι «Το... Read More...
Γιατί τα πεντοχίλιαρα δεν είναι πετσετάκια...
Μάλλον εμείς εδώ ζούμε σε ένα παράλληλο σύμπαν, σε μια παράλληλη διάσταση, σε κάποια άλλη πραγματικότητα από αυτή που ζούνε οι ισχυροί αυτού του τόπου. Σίγουρα, μ’ αυτό που λέω, δεν... Read More...